Lemon Meringue Tart με Ιταλική Μαρέγκα

Υλικά

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. κρύο βούτυρο
  • 130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 αυγό ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ
  • 1 πρ. αλάτι

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 5 κρόκοι αυγών ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 γρ. Εκχύλισμα βανίλιας

Για την ιταλική μαρέγκα:

  • 5 ασπράδια αυγών (περίπου 160 γρ.) ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανιλίνη (προαιρετικά)

Οδηγίες

Εκτέλεση

1. Ζύμη:

  1. Σε μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  3. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. Τρυπάμε με πιρούνι, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και βάρος (π.χ. ρύζι ή φασόλια).
  5. Ψήνουμε στους 170°C για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το βάρος και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

2. Κρέμα λεμονιού:

  1. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το χυμό και ξύσμα λεμονιού, το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά.
  2. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει, προσοχή όμως να μην πάρει βράση.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το εκχύλισμα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
  4. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς σκεπασμένη με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της, τη ρίχνουμε πάνω στη βάση και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σταθεροποιηθεί.

3. Ιταλική μαρέγκα:

  1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε ελαφρώς στην αρχή μόνο για να βραχεί η ζάχαρη.
  2. Βράζουμε χωρίς ανακάτεμα μέχρι να φτάσει το σιρόπι στους 118°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).
  3. Παράλληλα, ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια με την πρέζα αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν απαλός αφρός.
  4. Όταν το σιρόπι φτάσει στους 118°C, το ρίχνουμε σιγά-σιγά στα ασπράδια σε λεπτή ροή, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα.
  5. Συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα και να σφίξει η μαρέγκα (10-12 λεπτά). Προαιρετικά προσθέτουμε τη βανιλίνη στο τέλος.

4. Τελικό στάδιο:

Απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω από την κρέμα λεμονιού, δημιουργώντας κορυφές με κουτάλι ή κορνέ. Χρησιμοποιούμε φλόγιστρο για ένα εντυπωσιακό τελείωμα.

 

Συνταγή από τον Ανδρέα Λειβαδά.

Facebook
Twitter
Email

Δείτε επίσης

70 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί!