Οι βιταμίνες που περιέχει το αυγό στο μικροσκόπιο

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

Οι βιταμίνες είναι ουσιώδη μόρια για την ζωή καθώς διαδραματίζουν σημαντικούς ρόλους στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Συμμετέχουν στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην δομή όλων των βιολογικών μεμβρανών, ρυθμίζουν την λειτουργία ενζύμων και συνενζύμων, ελέγχουν χημικές αντιδράσεις του μεταβολισμού και πολλά άλλα.

 

Το αυγό είναι ίσως απο τις πιο πλούσιες ζωικές πηγές σε βιταμίνες και ενίοτε έχει χαρακτηριστεί ως πολυβιταμίνη της φύσης.

Η σπουδαία θρεπτική αξία του αυγού έχει αποδοθεί κυρίως στα εξής:

  • Περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και σε καλή αναλογία όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Α, οι βιταμίνες Β2 και Β5, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το νάτριο, ο φώσφορος, το κάλιο και πολλά άλλα.
  • Οι κυριότερες βιταμίνες του αυγού είναι η ριβοφλαβίνη, η κοβαλαμίνη, το παντοθενικό οξύ και το φυλλικό οξύ. Πρόκειται για ουσιώδεις για τη ζωή βιταμίνες  οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την σύνθεση ορμονών, τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και διάφορα άλλα.
  • Περιέχει σημαντικές ποσότητες χολίνης. Η χολίνη είναι μια βιταμίνη η οποία συμβάλλει στην ομαλή ηπατική λειτουργία και συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπαρών.
  • Είναι ίσως η καλύτερη πηγή βιταμίνης Η ή βιταμίνης Β7, ή κοινώς βιοτίνης. Η βιοτίνη εμπλέκεται σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών όπως ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων και των υδατανθράκων, στην γλυκονεογένεση, καθώς και στην σύνθεση απαραίτητων αμινοξέων όπως η λευκίνη. Η επαρκής πρόσληψη βιοτίνης συσχετίζεται με την πρόληψη εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη μέσω της επίδρασης της βιοτίνης στον μεταβολισμό των υδατανθράκων.
  • Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά ασκούν παρόμοιες επιδράσεις με τις βιταμίνες, είναι ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας οι οποίες είναι παραπροϊόντα του μεταβολισμού και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και στην πρόληψη της γήρανσης, όπως τα καροτενοειδή λουτεϊνη και ζεαξανθίνη.
  • υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα