Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D τον Χειμώνα;

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου

 

Οι βιταμίνες αποτελούν ουσιώδη θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές (Β6, Β12, Νιασίνη, Βιταμίνη C κ.ά.) και λιποδιαλυτές (D, E, K, A). Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα, απεκκρίνονται από τα ούρα όταν είναι σε περίσσεια και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους πρόσληψη. Αντιθέτως, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στο σώμα και σε μεγάλες δόσεις γίνονται τοξικές. Μερικές διαδικασίες που γίνονται στο σώμα μας και είναι απαραίτητη η δράση των βιταμινών:

  • Παραγωγή ορμονών
  • Σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Δράση κατά των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι επιβαρυντικές για την υγεία μας
  • Ενίσχυση συστημάτων όπως το ανοσοποιητικό σύστημα ή το αναπαραγωγικό σύστημα
  • Απορρόφηση και μεταβολισμός ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο
  • Πήξης του αίματος
  • Μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών όπως των υδατανθράκων και των λιπαρών οξέων

 

Βιταμίνη D

 

Η βιταμίνη D είναι μια απο τις πιο σημαντικές βιταμίνες και σχετίζεται κυρίως με την υγεία των οστών μας και γενικότερα του μυοσκελετικού μας συστήματος. Η έλλειψή της έχει συνδεθεί ακόμα και με την νόσηση από κορονοϊό. Επίσης, αλληλεπιδρά με πολύτιμα συστατικά όπως το ασβέστιο και τελευταία φαίνεται πως επηρεάζει αρκετά και τον μεταβολισμό μας. Η βιταμίνη D, συμμμετέχει ακόμα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μας, αλλά και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος και μεταβολικά νοσήματα.

 

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεχωρίζει η βιταμίνη D είναι οτι οι διατροφικές της πηγές είναι περιορισμένες (λιπαρά ψάρια, συκώτι, κρόκος αυγού, γαλακτοκομικά) και η βασική της πηγή είναι ο ήλιος! Δηλαδή η βιταμίνη αυτή συντίθεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, στο δέρμα μας. Αυτομάτως γεννάται η ερώτηση “Πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες μας τον Χειμώνα που δεν βγαίνουμε τόσο στον ήλιο;”

 

Χειμώνας και βιταμίνη D

 

Πράγματι, η κάλυψη των αναγκών στην πολύτιμη αυτή βιταμίνη τους χειμερινούς μήνες είναι δύσκολη καθώς η βασική πηγή της είναι ο ήλιος. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να εξετάζεται από τον θεράποντα ιατρό το ενδεχόμενο λήψης της βιταμίνης μέσω συμπληρώματος. Φανταστείτε οτι σε χώρες χωρίς έντονη ηλιοφάνεια υπάρχει σύσταση λήψης συμπληρώματος από όλους τους υγιείς ενήλικες σε συγκεκριμένους μήνες του έτους.

Ευτυχώς στη χώρα μας είμαστε τυχεροί καθώς εκτός απο την ηλιακή ακτινοβολία την οποία μπορούμε να απολαύσουμε ακόμα και κάποιες μέρες του Χειμώνα, έχουμε αυγά εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D! Ο κρόκος του αυγού είναι ήδη πλούσιος σε βιταμίνη D, συνεπώς τα Χρυσά αυγά τα οποία είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D αποτελούν εξαιρετική πηγή της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Καταναλώστε αυγά εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και με κάθε ευκαιρία βγείτε μια βόλτα στον ήλιο. Έτσι, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα!