Βιοτίνη, τι είναι ακριβώς και γιατί την χρειαζόμαστε;

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

 

Βιοτίνη, ένα συστατικό το οποίο το ακούμε συχνά αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι και τον ρόλο που διαδραματίζει στο σώμα μας. Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία λέγεται και βιταμίνη Η ή βιταμίνη Β7. Η συγκεκριμένη βιταμίνη εμπλέκεται σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών όπως ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων και των υδατανθράκων, στην γλυκονεογένεση, καθώς και στην σύνθεση απαραίτητων αμινοξέων όπως η λευκίνη. Η λευκίνη, είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να το προσλάβει από τις τροφές, αλλά πρέπει να το συνθέσει από μόνος του και παίζει σπουδαίο ρόλο για το μυικό σύστημα. Η βιοτίνη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Τέλος, τα τελευταία χρόνια η επιστήμη εστιάζει στην σχέση βιοτίνης και εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη μέσω της επίδρασης της βιοτίνης στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, αλλά χρειάζονται επιπλέον μελέτες για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Διατροφικές πηγές

Η βιοτίνη παράγεται και ενδογενώς από τον οργανισμό μας από ορισμένα εντερικά βακτήρια αλλά δεν μπορεί να απορροφηθεί γι΄αυτό και είναι πολύ σημαντική η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων βιοτίνης από την διατροφή. Ορισμένες καλές διατροφικές πηγές της βιοτίνης είναι οι εξής:

  • Αυγά,
  • Μαγιά μπύρας,
  • Συκώτι,
  • Αμύγδαλα,
  • Γλυκοπατάτα,
  • Δημητριακά όπως το ψωμί,
  • Όσπρια όπως τα μαυρομάτικα φασόλια,
  • Λαχανικά όπως τα μανιτάρια και το κουνουπίδι.

Αυγά και βιοτίνη

Τα αυγά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιοτίνη και ένα αυγό μετρίου μεγέθους μπορεί να καλύψει έως και πάνω από 30% των ημερήσιων αναγκών μας στην βιταμίνη αυτή. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς η ουσία αβιδίνη που υπάρχει στο ασπράδι του αυγού, εάν αυτό καταναλώνεται ωμό και δεν γίνει η μετουσίωσή της μέσω της θερμότητας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απορρόφηση βιοτίνης.

Έλλειψη σε βιοτίνη

Σε γενικές γραμμές, η έλλειψη σε βιοτίνη δεν είναι συχνή καθώς, αν και σε μικρές ποσότητες, υπάρχει σε μεγάλη ποικιλιία τροφίμων. Ωστόσο, η έλλειψη σε βιοτίνη σχετίζεται με εμφάνιση προβλημάτων στο δέρμα και τα μαλλιά όπως ξηροδερμία ή αλωπεκία και σε περιπτώσεις έντονων ελλείψεων μπορούν να παρατηρηθούν προβλήματα νευρολογικής φύσεως, έντονη εξάντληση, έντονη μείωση της όρεξης κ.ά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα τα οποία εμπλέκονται με τον μεταβολισμό της βιοτίνης όπως νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος.