Τι να προσέξω αν θέλω να φάω αυγά για brunch!

Το brunch, ομολογουμένως, είναι μια μορφή εξόδου που απολαμβάνουν τόσο οι νεαρότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι. Τα τελευταία χρόνια το brunch, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο αποτελεί αγαπημένη συνήθεια. Ωστόσο, αν πηγαίνουμε συχνά για brunch, είναι πιθανόν να ξεφύγουμε διατροφικά λαμβάνοντας αρκετές θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Είναι, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τις σωστές επιλογές στο brunch ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στην μέρα μας και παράλληλα να μην απορυθμίσουμε το σωματικό μας βάρος.

 

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν πηγαίνουμε για brunch καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, και πιο συγκεκριμένα σε απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράξει από μόνος του και πρέπει να τα λάβει από την διατροφή. Το να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με αυγά είναι μια πολύ έξυπνη κίνηση καθώς με τον τρόπο αυτό θα αισθανόμαστε πιο αποτελεσματικό κορεσμό όλη την ημέρα και έτσι θα μείνουμε μακριά από κακές διατροφικές επιλογές. Μελέτες έχουν δείξει ότι ξεκινώντας την ημέρα με γεύματα υψηλών πρωτεϊνών και χαμηλών σακχάρων, οδηγούμαστε σε λιγότερη πείνα και καλύτερες διατροφικές επιλογές όλη την ημέρα. Έτσι, λοιπόν, είναι αναμφίβολα καλύτερο να επιλέξουμε μια ομελέτα σε σχέση με ένα κρουασάν.

 

Όταν βγαίνουμε για brunch, αυτό που πρέπει να προσέξουμε στην κατανάλωση γευμάτων με αυγό είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για παράδειγμα, το πιάτο μας καλό είναι να μην περιέχει υψηλής επεξεργασίας αλλαντικά όπως μπέικον, πολύ λιπαρά τυριά ή σάλτσες υψηλών λιπαρών. Αντίθετα, καλό θα ήταν το πιάτο να περιέχει ωφέλιμα λιπαρά όπως το αβοκάντο και λαχανικά! Όσο περισσότερα λαχανικά, τόσο το καλύτερο. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών μας βοηθούν να χορτάσουμε χωρίς να καταναλώσουμε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα συμβάλλουν στο να μείνουμε χορτάτοι για ώρες. Ακολουθούν κάποιες ωραίες ιδέες για brunch τα οποία περιέχουν αυγό, τα οποία μπορούμε να βρούμε έξω αλλά μπορούμε να τα φτιάξουμε εύκολα και στο σπίτι μας.

  • Αβοκάντο τοστ
  • Ομελέτα
  • Καγιανάς
  • Scrambled eggs
  • Αυγά ποσέ σε ψωμί
  • Σαλάτα με αυγά
  • Τορτίγια με αυγό
  • Αυγά μάτια (καλύτερα να προτιμήσουμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι μας ώστε να βάλουμε λιγότερο λάδι)

 

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

70 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί!