Τα αμινοξέα είναι μια λέξη την οποία ακούμε συνέχεια στην αθλητική διατροφή και πολλές
φορές αναρωτιόμαστε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη. Τα αμινοξέα είναι οι δομικές μονάδες
των πρωτεΐνών, δηλαδή πολλά αμινοξέα αποτελούν μια πρωτεϊνη. Τα απαραίτητα
αμινοξέα, πρέπει ο άνθρωπος να τα πάρει από την τροφή του καθώς δεν μπορεί να τα
συνθέσει ο οργανισμός απο μόνος του. Τα αμινοξέα αυτά βρίσκονται στις πρωτεΐνες ζωικής
προέλευσης, όπως το αυγό.
Οι πρωτεΐνες, όπως φανερώνει και το όνομά τους, διαδραματίζουν πρωτεύον ρόλο στον
οργανισμό μας. Αποτελούν δομικό συστατικό όλων των ιστών, παίζουν σημαντικό ρόλο
στην δημιουργία, ανάπτυξη και συντήρηση όλων των κυττάρων μας. Ακόμα, αποτελούν
δομικό συστατικό αντισωμάτων, ορμονών και ενζύμων.
Πρωτεΐνες, άρα και αμινοξέα, λαμβάνουμε στη διατροφή μας κατά κύριο λόγο από τα αυγά,
το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι και
τα όσπρια (φακές, ρεβύθια, φασόλια κ.ά.).
Τα απαραίτητα αμινοξέα, και ιδιαίτερα μια υποκατηγορία τους η οποία λέγεται αμινοξέα
διακλαδισμένης αλύσου (μπορεί να τα έχετε δει σε συμπληρώματα πρωτεϊνών ως
BCAAS), είναι απαραίτητα για όσους γυμνάζονται. Ο λόγος είναι οτι τα αμινοξέα
διακλαδισμένης αλύσου είναι αυτά τα οποία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο στην
πρωτεϊνοσύνθεση, δηλαδή το “χτίσιμο” των μυών.
Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.