Τι είναι η χολίνη και γιατί την χρειαζόμαστε

Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας καθώς συμβάλλει σε ζωτικές λειτουργίες όπως είναι:

  •  η ρύθμιση του μεταβολισμού,
  • η μυική λειτουργία,
  • η λειτουργία του εγκεφάλου και του ήπατος καθώς και
  • το νευρικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η χολίνη παράγει τον σημαντικό νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη ο οποίος καθορίζει την κίνηση, τον καρδιακό παλμό και την μνήμη. Έπειτα, η χολίνη είναι συστατικό των φωσφολιπιδίων από τα οποία αποτελούνται όλες οι μεμβάρες των κυττάρων. Ακόμα, η χολίνη παίζει τεράστιο ρόλο στην σύνθεση του DNA.

Η χολίνη δε θεωρείται βιταμίνη καθώς ο οργανισμός μπορεί να παράγει κάποια ποσότητά της στο ήπαρ, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της πρέπει να το προσλάβουμε μέσω της τροφής. Τρόφιμα πλούσια σε χολίνη είναι κατά κύριο λόγο τα ζωικής προέλευσης.

Αξίζει να σημειωθεί, οτι ο κρόκος του αυγού περιέχει 680mg χολίνης ανά 100γρ ενώ οι συστάσεις διατροφικής πρόσληψης χολίνης για έναν μέσο ενήλικα είναι περίπου τα 500mg ημερησίως.

Μερικές ακόμα καλές διατροφικές πηγές χολίνης, εκτός από το αυγό, είναι:

  • το κοτόπουλο,
  • το βοδινό,
  • ο σολομός και
  • το μπρόκολο.

Συνήθως, επειδή τα αυγά και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης αποτελούν βασική πηγή της διατροφής μας η ανεπάρκεια σε χολίνη σπανίζει. Αυξημένες απαιτήσεις σε χολίνη έχουν και ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι έγκυες, οι αθλητές, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση και κυρίως οι χορτοφάγοι.

Συμπεριλαμβάνοντας καθημερινά τα αυγά στην διατροφή μας μπορούμε να μειώσουμε δραματικά την πιθανότητα έλλειψης στο πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που ακούει στο όνομα χολίνη.

70 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί!