Σχετίζονται τα υψηλά τριγλυκερίδια με την κατανάλωση αυγών;

Τα τριγλυκερίδια, ουσιαστικά, αποτελούν εστέρες της γλυκερόλης με λιπαρά οξέα. Τα τριγλυκερίδια έχουν ως βασική λειτουργία την μεταφορά λιπαρών οξέων μεταξύ του ήπατος και των περιφερικών ιστών.

Τα υψηλά τριγλυκερίδια στο πλάσμα του αίματος, όπως και τα χαμηλά έχουν συσχετιστεί με κάποιες προβληματικές καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα χαμηλά τριγλυκερίδια έχουν συσχετιστεί με:

-Νευρογενή ανορεξία
-Φάρμακα και λήψη τοξικών ουσιών
-Προβλήματα του ήπατος
-Ορμονικές διαταραχές
-Νοσήματα δυσαπορρόφησης
-Κακή διατροφή

Από την άλλη μεριά, τα υψηλά τριγλυκερίδια έχουν συσχετιστεί με:

-Παχυσαρκία
-Σακχαρώδη Διαβήτη
-Αλκοολισμό
-Νεφρική ανεπάρκεια
-Παρενέργειες φαρμάκων
-Κακή διατροφή

Αυγό και τριγλυκερίδια

Όπως βλέπουμε, η κακή διατροφή σχετίζεται τόσο με τα υψηλά όσο και με τα χαμηλά τριγλυκερίδια. Το αυγό δεν έχει καμία επίδραση στην αύξηση των τριγλυκεριδίων. Πρόκειται ξεκάθαρα για άλλον ένα διατροφικό μύθο. Τα τριγλυκερίδια στο πλάσμα του αίματος δεν αυξάνονται έπειτα από την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, αλλά λόγω:

-Υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ
-Λιπώδους διήθησης του ήπατος
-Παχυσαρκίας
-Χρόνιας αυξημένης κατανάλωσης απλών υδατανθράκων π.χ.γλυκά

Άρα, λοιπόν, εάν θέλετε να μειώσετε τα τριγλυκερίδιά σας μην εστιάζετε στην κατανάλωση αυγού, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους! Μπορείτε, άφοβα, να καταναλώνετε τα αυγά σας χωρίς να φοβάστε αύξηση τριγλυκεριδίων. Εάν έχετε ήδη αυξημένα τριγλυκερίδια, καλό θα ήταν να αποταθείτε σε κάποιον ειδικό διατροφής για κάποιες εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, όπως η μείωση του αλκοόλ, η μείωση του σωματικού βάρους και η μείωση κατανάλωσης έτοιμων γλυκισμάτων.

 

Από τον διατροφολόγο Θαλή Παναγιώτου