Πόσα αυγά μπορώ να φάω το Πάσχα με ασφάλεια;

Το Ελληνικό Πάσχα είναι, αναμφίβολα, συνώνυμο με τα κόκκινα αυγά! Τα κόκκινα αυγά είναι απαραίτητα και κατέχουν ξεχωριστή θέση στο πασχαλινό τραπέζι. Όχι μόνο η ύπαρξή τους, αλλά και η διαδικασία παρασκευής τους είναι πολύ σημαντική για να διατηρήσουμε ανεξίτηλα τα ήθη και τα έθιμά μας και να τα περάσουμε στις επόμενες γενιές.

Η διαδικασία βαψίματος των κόκκινων αυγών είναι ένα έθιμο που δένει την οικογένεια και που τα μικρά παιδάκια θα το θυμούνται για χρόνια ολόκληρα. Από την άλλη για όσους δεν υπάρχει χρόνος, ευτυχώς υπάρχουν τα έτοιμα βαμμένα κόκκινα αυγά τα οποία μπορούν να στολίσουν με την οικογένειά τους με αυτοκόλλητα ή σχεδιάζοντας πάνω τους.

Μιας και τις μέρες του Πάσχα, μοιραία, θα φάμε περισσότερα αυγά απ’ ότι συνήθως (και πολύ καλά θα κάνουμε), γεννάται το ερώτημα πόσα αυγά μπορούμε να φάμε με ασφάλεια.

Θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε οτι στις μέρες μας το αυγό έχει απενοχοποιηθεί για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Σήμερα, γνωρίζουμε οτι η χοληστερόλη στο αίμα μας αυξάνεται ενδογενώς. Δηλαδή την παράγει ο ίδιο ο οργανισμός μας από μόνος του, δεν την προσλαμβάνει από την τροφή.

Οπότε, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε χοληστερόλη, όπως το αυγό και τα θαλασσινα, δεν επηρεάζουν άμεσα την αύξηση της χοληστερόλης. Ιδιαίτερα άτομα τα οποία έχουν χοληστερόλη στα φυσιολογικά όρια, θα μπορούσαν να καταναλώνουν και καθημερινά αυγό χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν. Οι επίσημες συστάσεις αυτή τη στιγμή προτείνουν την κατανάλωση 4 αυγών την εβδομάδα. Είναι βέβαιο, όμως, οτι σε λίγα χρόνια αυτό θα αλλάξει καθώς οι μελέτες που απενοχοποιούν τα αυγά από την αύξηση της χοληστερόλης είναι πολλές.

Συνεπώς, τις μέρες του Πάσχα, δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε την κατανάλωση αυγών, μπορούμε να χαλαρώσουμε και να τα απολαύσουμε.

 

Από τον διατροφολόγο Θαλή Παναγιώτου