Πώς το ασπράδι αυγού μπορεί να προστατέψει από τον καταβολισμό της μυικής μάζας τους ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα. Πέρα απο τα διάφορα προβλήματα υγείας τα οποία, ως γνωστόν, μπορεί να εμφανιστούν, έχουμε επιπλέον τον κίνδυνο απώλειας μυικής μάζας. Η μυική μάζα των ηλικιωμένων μειώνεται σημαντικά ως φυσικό επακόλουθο και της αλλαγής του τρόπου ζωής (μειωμένη φυσική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα) αλλά και ως αποτέλεσμα διαφόρων ορμονικών και βιολογικών αλλαγών (όπως η μείωση των αναβολικού τύπου ορμονών).

Η διατήρηση της μυικής μάζας σε ικανοποιητικά επίπεδα και η αποφυγή του καταβολισμού της είναι υψίστης σημασίας για τους ηλικιωμένους. Η απώλεια μυικής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων τους ηλικιωμένους, όπως:
• δυσκολία στο βάδισμα
• απώλεια ισορροπίας
• δυσκολία αυτοεξηπηρέτησης του ατόμου
• καρδιακά προβλήματα
• αναπνευστικά προβλήματα
• πτώσεις/ατυχήματα
• νευρολογικά προβλήματα
• νοσήματα που εκφυλίζουν τις αρθρώσεις.

Η αποφυγή του καταβολισμού της μυικής μάζας είναι πολύ σημαντική, όπως καταλαβαίνουμε, τόσο για την υγεία του ηλικιωμένου όσο και για την ποιότητα της ζωής του. Η διατροφή μπορεί να συμβάλει πολύ θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαιτείται η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υψηλής ποιότητας διατροφής, υψηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνών οι οποίες να είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Αυτό σημαίνει πως περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτά που ο οργανισμός μας δεν παράγει απο μόνος του αλλά θα πρέπει να τα λάβει από την τροφή. Το αυγό, λοιπόν, είναι ένα τέτοιο τρόφιμο και σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει θα πρέπει να αποτελεί βάση στην διατροφή των ηλικιωμένων. Σε κάποιες περιπτώσεις, προτείνεται ακόμα και η λήψη καθημερινά 5 ασπραδιών αυγού (ή και ακόμα περισσότερων) ώστε να εξασφαλιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων και συνεπώς να προληφθεί ο καταβολισμός της μυικής μάζας.

Ενδεικτικό ημερήσιο μενού για ηλικιωμένους με στόχο την πρόληψη του καταβολισμού της μυικής μάζας

Πρωινό Ομελέτα με 2 αυγά, τυρί και μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί
Δεκατιανό Πρόβειο γιαούρτι και μια μπανάνα
Μεσημεριανό Σούπα με μοσχάρι, πατάτα και λαχανικά
Απογευματινό Smoothie με έτοιμο ασπράδι αυγού
Βραδινό Καγιανάς με ντομάτα, έτοιμο ασπράδι αυγού και τυρί
Προ ύπνου 2 φρυγανιές με τυρί