Ποιοί άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα και πως μπορούν να τις καλύψουν;

Τα ω 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Έχουν χαρακτηριστεί ως απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και είναι απαραίτητο να τα λάβουμε μέσω της τροφής μας. Σε διάφορες μελέτες τα ω 3 λιπαρά οξέα έχουν συσχετιστεί με πληθώρα θετικών επιδράσεων για την υγεία, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βασικές διατροφικές τους πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά δύσκολο να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ω 3 λιπαρά οξέα, γι’ αυτό και τα εμπλουτισμένα αυγά σε ω 3 λιπαρά οξέα, είναι πολύτιμα! Τα ω3 λιπαρά οξέα έχουν μελετηθεί και φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, του σακχαρώδη διαβήτη, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων χρόνιων νοσημάτων όπως η άνοια και η οστεοπόρωση.

Μπορεί τα ω 3 λιπαρά οξέα να είναι απαραίτητα για όλους τους ανθρώπους μιας και ο οργανισμός δεν τα συνθέτει, υπάρχουν όμως κάποιες ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες η πρόσληψη ω 3 είναι υψίστης σημασίας. Μιλάμε, κυρίως, για τα άτομα που για οποιοδήποτε λόγο έχουν αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό τους. Μερικές καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή είναι:

-η παχυσαρκία
-η νόσος του Parkinson
-η σκλήρυνση κατά πλάκας
-ο λύκος
-η ψωρίαση
-η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ιδιαίτερα οι παραπάνω ομάδες είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ω 3 λιπαρά οξέα, χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί την ανάγκη για υψηλή πρόσληψη ω 3 λιπαρών οξέων από όλο τον πληθυσμό. Μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας σε ω 3 λιπαρά οξέα, είναι οι παρακάτω:

-καταναλώστε αυγά εμπλουτισμένα σε ω 3 λιπαρά οξέα
-καταναλώστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ποικιλία ψαριών και θαλασσινών
-καταναλώστε 1 φορά την εβδομάδα κάποιο ψάρι με σκούρο δέρμα όπως σολομό, σκουμπρί, φαγκρί, τσιπούρα
-καταναλώστε καθημερινά μια χούφτα καρύδια
-προσθέστε στις σαλάτες σας ημερησίως 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο