Παχαίνει το τηγανητό αυγό;

Μια ερώτηση που δέχομαι καθημερινά είναι εάν παχαίνει το τηγανητό αυγό! Η αλήθεια είναι πως κανένα τρόφιμο δεν μας παχαίνει “από μόνο του”. Αυτό που καθορίζει εάν θα παχύνουμε, εάν θα χάσουμε βάρος ή εάν το βάρος μας θα μείνει σταθερό είναι η συνολική μας διατροφή. Πάμε να σας εξηγήσω αναλυτικά τι εννοώ.

Ενεργειακό ισοζύγιο

Η απώλεια βάρους στηρίζεται στο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή όταν λαμβάνω λιγότερες θερμίδες από την τροφή από αυτές που καίω μέσα στην ημέρα μου (μέσω του μεταβολισμού μου, μέσω της φυσικής δραστηριότητας που έχω και άλλων παραγόντων), τότε θα χάνω βάρος. Αντίθετα, εάν λαμβάνω περισσότερες θερμίδες από την τροφή απο αυτές που καίω μέσα στην ημέρα μου, τότε θα παίρνω βάρος, δηλαδή θα παχαίνω.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, οτι η απώλεια βάρους όπως και η αύξηση βάρους είναι θέμα συνολικής ενεργειακής πρόσληψης μέσα στην ημέρα. Έτσι, κανένα τρόφιμο απο μόνο του δεν είναι ικανό να μας παχύνει, εάν οι θερμίδες που λαμβάνουμε μέσα στην ημέρα είναι οι σωστές.

Παχαίνει το τηγανητό αυγό;

Το τηγανητό αυγό δεν παχαίνει “από μόνο του” αλλά αν ανήκει στο πλαίσιο μιας συνολικά μη υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, η οποία περιέχει και πολλές θερμίδες, τότε θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του βάρους ως μέρος του συνόλου.

Αν σας αρέσουν τα τηγανητά αυγά, μπορείτε να συνεχίσετε να τα απολαμβάνετε. Απλώς, για να είστε βέβαιοι πως δεν συνεισφέρουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, φροντίστε να τα τηγανίζετε σε λίγο ελαιόλαδο, καθώς αυτό είναι το συστατικό που προσφέρει το πλεόνασμα των θερμίδων. Επιπλέον, φροντίστε η διατροφή σας να είναι συνολικά ισορροπημένη, χωρίς να περιέχει πολλά λιπαρά και γρήγορο φαγητό. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την ρύθμιση του βάρους, είναι:

• Καταναλώστε 2 με 3 μερίδες φρούτων ημερησίως.
• Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο με μέτρο.
• Αποφύγετε το γρήγορο φαγητό και τα γλυκίσματα.
• Συνοδεύστε όλα σας τα γεύματα με λαχανικά.
• Μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί.
• Ενυδατωθείτε σωστά.
• Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι.