Οι σπουδαιότεροι μύθοι γύρω από το αυγό!

Το αυγό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και μέρος κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Ωστόσο κατά
καιρούς ακούγονται διάφοροι διατροφικοί μύθοι γύρω απο αυτό με αποτέλεσμα πολλά άτομα να διστάζουν να το
καταναλώσουν συχνά. Είναι κρίμα να στερούμε απο την διατροφή μας το αυγό το οποίο είναι τόσο βοηθητικό! Πάμε
να δούμε και να καταρρίψουμε τους σπουδαιότερους μύθους γύρω απο το αυγό.

1. Το αυγό ανεβάζει την χοληστερίνη
Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά απο την επιστημονική βιβλιογραφία οτι η χοληστερίνη αίματος είναι ενδογενώς
παραγόμενη. Δηλαδή την παράγει ο οργανισμός μας απο μόνος του και η κατάσταση αυτή έχει ισχυρά προκαθορισμένο
γενετικό υπόβαθρο και λέγεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Αν κάποιος έχει υψηλή χοληστερίνη μπορεί άνετα να
καταναλώνει αυγά. Αυτό που πρέπει να αποφεύγεται σίγουρα όταν κανείς έχει υψηλή χοληστερίνη είναι τα
τυποποιημένα τρόφιμα όπως μπισκότα και πατατάκια.

2. Το αυγό παχαίνει
Σε καμία περίπτωση δεν παχαίνει το αυγό! Αντιθέτως, το αυγό είναι ένα πολύ χρήσιμο τρόφιμο κατά την προσπάθεια
απώλειας βάρους καθώς εκτός απο πολύ θρεπτικό, έχει λίγες θερμίδες και είναι πολύ χορταστικό! Έτσι, κάποιος που
προσπαθεί να χάσει βάρος τρώγοντας αυγά μπορεί να αισθάνεται πολύ αποτελεσματικά τον κορεσμό και να αποφεύγει
την υπερκατανάλωση φαγητού.

3. Πρέπει να καταναλώνουμε μόνο το ασπράδι του αυγού μετά την προπόνηση
Όντως το ασπράδι αυγού είναι τρομερά καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει, δηλαδή,όλα τα
απαραίτητα αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί ο οργανισμός μας να παράξει απο μόνος του και πρέπει να τα λάβει απο την
τροφή. Ωστόσο και ο κρόκος είναι απαραίτητος για να λάβουμε τα απαραίτητα, μετά την προπόνηση, θρεπτικά
συστατικά όπως είναι τα αντιοξειδωτικά, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και τόσα άλλα.

4. Το αυγό προκαλεί αλλεργία στα παιδάκια
Το αυγό είναι ένα απο τα αλλεργιογόνα τρόφιμα, αυτό είναι γεγονός. Όμως, όσο νωρίτερα μπει στην διατροφή τους
τόσο το καλύτερο. Οι καινούριες διατροφικές συστάσεις απο εγκεκριμένους παιδιατρικούς φορείς μας λένε οτι όσο πιο
νωρίς γίνει η ένταξη του αυγού τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης.

5. Πρέπει να πλένουμε τα αυγά
Όχι, δεν χρειάζεται! Τα Χρυσά Αυγά είναι πλήρως ελεγμένα και έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες που επιβάλλει
η νομοθεσία πριν βγουν στην αγορά. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Γενικότερα όμως, τα αυγά δεν πρέπει να
πλένονται καθώς μπορεί με τον τρόπο αυτό να γίνει διασπορά των μικροοργανισμών.

Σύνοψη
Το αυγό αποτελεί ένα απο τα πιο υγιεινά τρόφιμα και θα μπορούσε άνετα κανείς να το αποκαλεί “υπερτροφή”. Μην το
στερείτε απο την διατροφή σας χωρίς λόγο!

 

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

70 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί!