Στις ευπαθείς ομάδες, ανήκουν άτομα τα οποία ανεξαρτήτως αιτιολογίας, έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευάλωτα σε διάφορα προβήματα υγείας. Για παράδειγμα:
• καρκινοπαθείς
• ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς όπως φορείς του HIV ή ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση
• εγκυμονούσες
• άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια
• άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες
• νεφροπαθείς
• καρδιοπαθείς.
Γεννώνται, λοιπόν, διάφορα ερωτήματα αναφορικά με την διατροφή αυτών των ομάδων του πληθυσμού και ανάμεσα σε αυτά είναι και το εάν μπορούν να καταναλώσουν άφοβα αυγό! Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως την υγιεινή των τροφίμων με σκοπό την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων που πιθανόν να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι εισερχόμενοι στο αδύναμο ανοσοποιητικό τους σύστημα, πιθανόν να προκαλέσουν προβήματα.
Οι ευπαθείς ομάδες, σαφώς μπορούν να καταναλώνουν άφοβα αυγό. Ωστόσο, το αυγό θα πρέπει να είναι ασφαλές και επαρκώς μαγειρεμένο. Δηλαδή τα αυγά να προέρχονται απο μια εγκεκριμένη εταιρεία η οποία τηρεί τα απαραίτητα πρωτόκολλα και υφίσταται τους ελέγχους που υποχρεούται από την νομοθεσία. Δηλαδή, ένα άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα πρέπει να αποφεύγει αυγά τα οποία προέρχονται από το κοτέτσι ενός συγχωριανού του, για παράδειγμα.
Επιπλέον, το αυγό θα πρέπει να έχει μαγειρευτεί επαρκώς ώστε οποιοσδήποτε μικροοργανισμός να μην υπάρχει πλέον λόγω της θερμικής επεξεργασίας. Μπορεί, δηλαδή, να καταναλωθεί με ασφάλεια αυγό σε διάφορες παρασκευές, όπως βραστό, ομελέτα, καγιανάς, μέσα σε κέικ κ.ά.
Μερικές, ακόμα, χρήσιμες διατροφικές συμβουλές γις τις ευπαθείς ομάδες:
• Αποφύγετε τα μη επαρκώς μαγειρεμένα τρόφιμα όπως σούσι ή αλλαντικά.
• Αποφύγετε τα τυριά με μύκητες όπως το ροκφόρ.
• Αποφύγετε χτυπημένα φρούτα και λαχανικά.
• Αποθηκεύτε ξεχωριστά τα διάφορα είδη τροφίμων στο ψυγείο σας ώστε να αποφύγετε την διασταυρούμενη επιμόλυνση.
• Πλύνετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν την κατανάλωση.