Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κορεσμένα λιπαρά

Τα λιπαρά ανήκουν στη μια από τις τρεις κατηγορίες των θρεπτικών συστατικών τα οποία μας παρέχουν ενέργεια για να εκτελέσουμε τις διάφορες λειτουργίες της καθημερινότητάς μας, μαζί με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Τα λιπαρά αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο ενώ οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Τα λιπαρά αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη διατροφή καθώς, μεταξύ άλλων, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των κυτταρικών μεμβαρών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K).

Χωρίζονται σε κάποιες βασικές κατηγορίες, κυρίως ανάλογα με τον βαθμό κορεσμού τους, δηλαδή τον αριθμό των διπλών δεσμών που έχουν:

• Κορεσμένα,
• Μονοακόρεστα,
• Πολυακόρεστα και
• Υδρογωνομένα.

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και οι διατροφικές συστάσεις προτείνουν να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα υπάρχουν κυρίως σε ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα τυριά και σε κάποια φυτικά έλαια όπως το έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο.

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει αποδείξει πως τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία προέρχονται απο τα αυγά και απο τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι επιβλαβή, αρκεί πάντα να καταναλώνονται με μέτρο. Τα κορεσμένα λιπαρά που επιβαρύνουν αρκετά την υγεία μας είναι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, βουτύρου και ελαίων όπως το φοινικέλαιο. Μερικές, απλές, διατροφικές συμβουλές που θα σας εξασφαλίσουν οτι δεν υπερκαταναλώνετε κορεσμένα λιπαρά:

-Καταναλώστε κόκκινο κρέας μια φορά την εβδομάδα
-Αφαιρέστε το ορατό λίπος απο το κόκκινο κρέας
-Μειώστε το γρήγορο φαγητό
-Μειώστε τα έτοιμα γλυκίσματα
-Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτες
-Χρησιμοποιήστε ως κύριο έλαιο το ελαιόλαδο, πάντα με μέτρο

 

Από τον διατροφολόγο Θαλή Παναγιώτου