Γιατί η πρωτεΐνη του αυγού θεωρείται καλύτερη!

Τόσο το αυγό, όσο και το γάλα αποτελούν, αναμφίβολα, ποιοτικές τροφές οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν βάση της διατροφής μας. Πρόκειται για δυο τρόφιμα τα οποία περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, δηλαδή οι πρωτεΐνες τους περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα. Τα απαραίτητα αμινοξέα δεν μπορεί ο οργανισμός μας να τα δημιουργήσει από μόνος του και θα πρέπει να τα λαμβάνουμε από την διατροφή μας. Και τα δυο αυτά τρόφιμα είναι εκτενώς μελετημένα και κατέχουν θέση την μεσογειακή διατροφή.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενώ η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας αλλά και για την ρύθμιση του βάρους μας, δεν ισχύει ο κανόνας “όσο περισσότερη τόσο το καλύτερο”. Υπάρχει ένα ανώτατο όριο εκμετάλλευσης της πρωτεΐνης από το σώμα μας και από ένα σημείο και έπειτα απλώς αποβάλλεται. Άρα, λοιπόν, αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι το είδος της πρωτεΐνης.

Το αυγό χαρακτηρίζεται ως το πιο “τέλειο” τρόφιμο ως προς την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στις τέλειες αναλογίες. Χρησιμοποιείται και ως μέτρο σύγκρισης για το πόσο καλή είναι η πρωτεΐνη ενός άλλου τροφίμου.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη του αυγού φαίνεται να είναι από τις πιο αποτελεσματικά απορροφήσιμες σε αντίθεση με το γάλα το οποίο περιέχει κατά βάση την πρωτεΐνη καζεΐνη η οποία είναι βραδείας και όχι άμεσης αποδέσμευσης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πολύ σωστά, συνηθίζεται μετά την γυμναστική να τρώμε αυγά, καθώς η πρωτεΐνη τους απορροφάται πολύ πιο άμεσα και εύκολα.

Καταλήγοντας, δεν θα πρέπει να στοχεύουμε στην υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης αλλά στην πρόσληψη της κατάλληλης πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη του αυγού είναι αναντικατάστατη και θα πρέπει να κατέχει βασικό ρόλο στην διατροφή μας.

 

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

70 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί!