Το αυγό είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές. Εντελώς φυσικό, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή κάποιου είδους επεξεργασία. Μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιοτίνη, χολίνη και τόσες άλλες πολύτιμες ουσίες.
Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το αυγό αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου μετά το κρέας και θα πρέπει να εισάγεται άμεσα στην διατροφή του βρέφους! Ιδιαίτερα τις μέρες που δεν καταναλώνει κρέας θα πρέπει σίγουρα να υπάρχει 1 αυγό.
Το αυγό είναι πολύτιμο για την παιδική διατροφή καθώς είναι η βασική διατροφική πηγή βιοτίνης. Η βιταμίνη αυτή εμπλέκεται σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών όπως ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων και των υδατανθράκων, στην γλυκονεογένεση, καθώς και στην σύνθεση απαραίτητων αμινοξέων όπως η λευκίνη. Η λευκίνη, είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να το προσλάβει από τις τροφές, αλλά πρέπει να το συνθέσει από μόνος του και παίζει σπουδαίο ρόλο για το μυικό σύστημα.
Τι καλύτερο για το πιάτο του παιδιού μας; Ο Εθνικός Διατροφικός μας Οδηγός προτείνει την κατανάλωση 4-7 αυγών την εβδομάδα για τα παιδιά. Ο τρόπος μαγειρέματος του αυγού μπορεί να είναι οποιοσδήποτε αρκεί να χρησιμοποιείται ως κύριο έλαιο, και φυσικά με μέτρο, το ελαιόλαδο. Μπορείτε να κάνετε τα αυγά του παιδιού σας βραστά, ποσέ, ομελέτα, καγιανά ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εισάγουμε το αυγό, έγκαιρα, μετά τον 6ο μήνα ζωής και εως τους 12 μήνες επιλέγουμε αυγά που έχουν περάσει κτηνιατρικούς ελέγχους όπως τα Χρυσά Αυγά.