Να φάω αυγά μετά τη γυμναστική;

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

 

Τα αυγά είναι μια απο τις καλύτερες διατροφικές επιλογές μετά τη γυμναστική αρκεί να καταναλωθούν με τον σωστό συνδυασμό και στη σωστή χρονική στιγμή. Γνωρίζατε πως για ένα άτομο το οποίο γυμνάζεται το γεύμα μετά την άσκηση, είναι ίσως και το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Μετά την άσκηση, και κυρίως τα πρώτα τριάντα λεπτά μετά την άσκηση υπάρχει το λεγόμενο ¨μεταβολικό παράθυρο¨, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώσουμε το σωστό γεύμα.

 

Το μεταβολικό παράθυρο είναι το φαινόμενο το οποίο περιγράφει την αυξημένη αιματική ροή στο σώμα μας και είναι γενικότερα μια κατάσταση κατά την οποίο ευνοείται ο αναβολισμός, δηλαδή με απλά λόγια η ανάπλαση των μυών και η αύξηση της μυικής μάζας.

 

Το γεύμα μετά τη γυμναστική θα πρέπει να είναι μικτό, δηλαδή να συνδυάζει τρόφιμα και από την ομάδα των υδατανθράκων (ψωμί, πατάτα, φρούτα κ.ά.) και από την ομάδα των πρωτεϊνών (αυγό, τυρί, γιαούρτι κ.ά.). Το μικτό γεύμα εξυπηρετεί δυο σκοπούς:

 

  1. Την παροχή των απαραίτητων αμινοξέων τα οποία θα αποτελέσουν τους δομικούς λίθους για το χτίσιμο του μυ
  2. Την έκκριση ινσουλίνης ώστε να μπορούν τα αμινοξέα να εισέλθουν εντός του μυ και να διαδραματίσουν τον ρόλο τους

 

Έτσι, λοιπόν, τι καλύτερο απο το να συνδυάσουμε τα αυγά με μια πηγή υδατάνθρακα για ένα πλήρες και δυναμωτικό μετα – προπονητικό γεύμα; Τα αυγά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, θεωρούνται η καλύτερη πηγή αμινοξέων και μάλιστα χρησιμοποιούνται ως μέτρο σύγκρισης για τα αμινοξέα άλλων τροφών.

 

Πάμε να δούμε μερικές ιδέες για μετα – προπονητικό γεύμα:

  • Smoothie με ασπράδια αυγού, γιαούρτι, μέλι και μπανάνα
  • Ομελέτα με αυγά, τυρί, λαχανικά και μια φέτα ψωμί
  • Σαλάτα με αυγά, τυρί και κρουτόν
  • Αυγά ποσέ σε φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο
  • Καγιανάς με αυγό, ντομάτα, τυρί και φρουτοσαλάτα
  • Πλατώ με αυγά βραστά, κριτσίνια, ελιές, ντοματίνια και τυρί