Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.
Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ βασικό συστατικό για την υγεία μας. Αποτελεί ένα απο τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνη) τα οποία αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες), συνεπώς είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Οι πρωτεΐνες, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, έχουν πρωταρχικό ρόλο για τον οργανισμό μας. Αποτελούν δομικό συστατικό διαφόρων σημαντικών παραμέτρων, όπως αντισωμάτων, ενζύμων και πολλών ορμονών. Γενικότερα όλοι οι ιστοί του σώματος αποτελούνται κατά ένα ποσοστό από πρωτεΐνες.
Οι διατροφικές συστάσεις για υγιής ενήλικες προτείνουν περίπου την πρόσληψη πρωτεϊνών σε ποσοστό 15-20% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία χωρίζονται σε απαραίτητα και μη απαραίτητα. Τα απαραίτητα αμινοξέα δεν μπορεί ο οργανισμός να τα συνθέσει από μόνος του και είναι αυτά που καθορίζουν τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας είναι αυτές που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα. Οπότε, διατροφικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας είναι:
- γαλακτοκομικά όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί,
- κόκκινο κρέας,
- πουλερικά,
- αυγά,
- ψάρια και θαλασσινά.
Επιπλέον, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, σύνθεση και συντήρηση των κυττάρων και των ιστών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν οτι τα άτομα τα οποία διανύουν ένα στάδιο ζωής ή μια κατάσταση η οποία απαιτεί αυξημένη σύνθεση/ανάπλαση κυττάρων και ιστών, έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες (μπορεί να φτάσουν το 25-30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης). Παραδείγματα ατόμων που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες είναι:
- οι ηλικιωμένοι
- οι εγκυμονούσες
- οι καρκινοπαθείς
- άτομα με πυρετό
- άτομα που έχουν υποστεί έγκαυμα
- αθλητές
- τα παιδιά
Για να καλυφθούν αυτές οι αυξημένες ανάγκες χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός και σοβαρή προσπάθεια απο την διατροφή. Το αυγό μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί:
- είναι μια πολύ θρεπτική τροφή
- μπορεί να προετοιμαστεί πανεύκολα σε ελάχιστο χρόνο
- είναι μαλακό και μπορεί να καταναλωθεί απο ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μάσηση ή την κατάποση.
Τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το αυγό σε τέτοιες περιπτώσεις:
- βραστό
- σε ομελέτες
- ως καγιανάς
- σε σούπες
- σε μάφιν ή σε κέικ
- ποσέ
- scrambled
Σύνοψη
Το αυγό αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ως ένα τρόφιμο που μπορεί με λίγο κόπο και χρόνο να δώσει μαλακές και εύκολες στην κατάποση, μαγειρικές παρασκευές, το αυγό μπορεί να μας λύσει τα χέρια σε περιπτώσεις αυξημένων πρωτεϊνικών αναγκών.