Γιατί αξίζει να ξεκινήσεις την ημέρα σου με αυγά!

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

 

Λίγο ή πολύ όλοι έχουμε μεγαλώσει με το “το πρωί φάε σαν βασιλιάς”. Πραγματικά, το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Το τι θα φάμε στο πρωινό καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό πόσο θα πεινάμε μέσα στην ημέρα και το πως θα συμπεριφερθούμε διατροφικά. Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν πως ένα ισορροπημένο πρωινό συμβάλλει σημαντικά στην σωστή διατροφική συμπεριφορά την υπόλοιπη ημέρα και στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.

 

Το πρωινό θα πρέπει να μας παρέχει ενέργεια για όλη την ημέρα, να μας δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και να έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή να διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σχετικά σταθερά στο αίμα και να μην ευνοεί τα απότομα σκαμπανεβάσματα. Για παράδειγμα, εάν το πρωινό μας είναι ένας φυσικός χυμός και ένα κουλούρι, πιθανότατα σε μισή ώρα να πεινάμε και πάλι! Εάν από την άλλη το πρωινό μας είναι αυγό βραστό με τυρί και ψωμί ολικής, το πιθανότερο είναι πως θα πεινάσουμε ξανά μετά απο τρεις ώρες.

 

Η βιβλιογραφία δείχνει πως το ξεκίνημα της ημέρας με αυγό, είναι εξαιρετική επιλογή καθώς είναι ένα τρόφιμο το οποίο μας κρατάει χορτάτους για ώρες!

 

Ακολουθούν μερικές ιδέες για πλήρες πρωινό γεύμα το οποίο θα σας προμηθεύσει με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, θα σας απελευθερώσει σταδιακά ενέργεια μέσα στην ημέρα και θα σας βοηθήσει να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας!

 

Ιδέες για πλήρη πρωινά γεύματα:

 

 

  • Φρυγανιές με τυρί, αυγό βραστό και ντοματίνια

 

  • Ψωμί με αβοκάντο και αυγό ποσέ

 

  • Ομελέτα με αυγά, τυρί, σπαράγγια και φρουτοσαλάτα

 

  • Αυγά μάτια με λίγο ελαιόλαδο, τυρί και παξιμαδάκια

 

  • Καγιανάς με αυγό, ντομάτα, τυρί και φρυγανιές

 

  • Scrambled eggs και φρουτοσαλάτα

 

  • Μάφιν με αυγά, τυρί, λαχανικά και αλεύρι