Γιατί να επιλέξω αυγά εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D;

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

Η βιταμίνη D είναι μια απο τις πιο σημαντικές βιταμίνες. Ιδιαίτερα τα τελευταία έτη η βιβλιογραφία εστιάζει πολύ στην μελέτη της βιταμίνης D καθώς φαίνεται πως η βιταμίνη αυτή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό, στην υγεία των οστών, στην διαχείριση άλλων ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό όπως το ασβέστιο ή ο φώσφορος, στην λειτουργία του ανοσοποιητικού αλλά και σε πολλές άλλες λειτουργίες! Αξίζει να σημειωθεί πως τελευταίες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη βιταμίνης D με την νόσηση απο covid-19, πιο συγκεκριμένα έχουν καταφέρει να αποδείξουν μειωμένες πιθανότητες νόσησης ή/και πιο ήπια νόσηση.

Αναμφισβήτητα η βιταμίνη D είναι μια σπουδαία βιταμίνη η οποία παίζει βασικό ρόλο στην υγεία μας. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι πως οι διατροφικές της πηγές είναι περιορισμένες! Και μάλιστα, σημαντικά περιορισμένες! Η βιταμίνη D συντίθεται, κατά βάση, στο δέρμα μας από τον ήλιο. Ωστόσο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας θα πρέπει να εκτίθεται το δέρμα μας για τουλάχιστον 30 λεπτά στον ήλιο. Φυσικά, διάφοροι παράγοντες όπως ο φόβος που έχουμε για την ηλιακή ακτινοβολία ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση αντιηλιακών, η πανδημία η οποία έχει περιορίσει τις δραστηριότητές μας και διάφοροι άλλοι παράγοντες, έχουν οδηγήσει στο να αναπτύξει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έλλειψη στην βιταμίνη D!

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το οτι οι διατροφικές πηγές της πολύτιμης αυτής βιταμίνης είναι περιορισμένες, καθιστούν τα αυγά εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D, θησαυρό! Σε πολύ λίγα τρόφιμα μπορείς να βρεις αυτή τη βιταμίνη όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά ψάρια αλλά η έρευνα έχει αποδείξει οτι είναι αδυνατον να καλύψουμε τις ανάγκες μας μόνο από την τροφή.

Τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D αυγά είναι πολύτιμα για την κουζίνα μας γιατί μας βοηθούν να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες σε βιταμίνη D χωρίς να χρειάζεται να εκτεθούμε τόσο πολύ στον ήλιο! Είμαστε πολύ τυχεροί που στις μέρες μας η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που μας δίνει όπλα για να βελτιώσουμε την διατροφή και κατ΄ επέκταση την υγεία μας.