Ανάλυση της περιεκτικότητας του αυγού σε πρωτεΐνη

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

Η πρωτεΐνη όπως μαρτυρά και το όνομά της, είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό το οποίο διαδραματίζει πρωτεύον ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού μας.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε απο τις τροφές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, σε αυτά που μας παρέχουν ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, και σε αυτά που δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν αποδίδουν θερμίδες. Θερμιδογόνα είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και τα λιπαρά αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Τα 3 αυτά βασικά θρεπτικά συστατικά, αποκαλούνται ως μακροθρεπτικά συστατικά.

Οι πρωτεΐνες ξεχωρίζουν για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν ως δομικό συστατικό όλων των ιστών. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν δομικό συστατικό αντισωμάτων, ενζύμων και πολλών ορμονών. Γενικότερα όλοι οι ιστοί του σώματος αποτελούνται κατά ένα ποσοστό από πρωτεΐνες. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, σύνθεση και συντήρηση των κυττάρων και των ιστών. Έτσι, είναι φανερό οτι η πρωτεΐνη είναι υψίστης σημασίας για την ανθρώπινη ζωή.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία χωρίζονται σε απαραίτητα και μη απαραίτητα. Δηλαδή, τα αμινοξέα είναι η δομική μονάδα, τα τούβλα από τα οποία είναι χτισμένη η πρωτεΐνη. Τα απαραίτητα αμινοξέα δεν μπορεί ο οργανισμός να τα συνθέσει από μόνος του και είναι αυτά που καθορίζουν τη βιολογική αξία των πρωτεΐνών, υψηλής βιολογικής αξίας είναι αυτές που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα.

Το αυγό είναι το τρόφιμο το οποίο περιέχει την καλύτερη αναλογία σε απαραίτητα αμινοξέα. Φαίνεται πως είναι το πιο ποιοτικό τρόφιμο που υπάρχει σε σχέση με την  περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το αυγό χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης για την αξιολόγηση της ποιότητας της πρωτεΐνης ενός τροφίμου. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε οτι η ποιότητα της πρωτεΐνης του αυγού θεωρείται καλύτερη ακόμα και από αυτήν του κρέατος ή του γάλακτος.

Μόλις ένα αυγό την ημέρα μπορεί να καλύψει περίπου το 13% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη!