Το κρύο έχει ξεκινήσει για τα καλά και μαζί με αυτό έχουν ξεκινήσει και οι χειμωνιάτικες ιώσεις. Θα
πρέπει να τονίσουμε οτι αυτό που προκαλεί την έξαρση των ιώσεων δεν είναι το κρύο αλλά οτι
εξαιτίας του κρύου αναγκαζόμαστε να είμαστε πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους οι οποίοι δεν
αερίζονται καλά.
Για να θωρακιστούμε έναντι των χειμωνιάτικων ιώσεων πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα δυνατό
ανοσοποιητικό σύστημα όλο τον χρόνο. Το σημείο κλειδί, λοιπόν, είναι η πρόληψη! Μια
ισορροπημένη και πλήρης διατροφή όλο τον χρόνο θα συμβάλει στην δημιουργία ενός
ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο θα μπορεί να ανταπεξέλθει πιο αποτελεσματικά στις ιώσεις.
Για να έχουμε, λοιπόν, ένα δυνατό ανοσοποιητικό θα πρέπει να λαμβάνουμε απο την διατροφή μας
ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών. Συχνά το ξεχνάμε, αλλά το αυγό είναι
πλούσιο και σε αυτά, πιο συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνες Α, Β5, Β12, Β2, φυλλικό οξύ, φώσφορο,
ψευδάργυρο και άλλα.
Για να θωρακιστούμε απο τις χειμωνιάτιες ιώσεις θα πρέπει να συνδυάσουμε τα αυγά μας με
τροφές θρεπτικές και πλούσιες σε βιταμίνες και σε ιχνοστοιχεία! Να θυμάστε οτι μια βασική αρχή
για την δημιουγία ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ποικιλία, όσο περισσότερα και
διαφορετικά τρόφιμα τόσο το καλύτερο. Τα διαφορετικά τρόφιμα, περιέχουν και διαφορετικές
βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Πάμε να δούμε ένα ενδεικτικό ημερήσιο πλάνο το οποίο συμβάλλει στην δημιουργία ενός δυνατού
ανοσοποιητικού συστήματος.
Πρωινό: Porridge με βρώμη, γάλα, λιναρόσπορο και μέλι
Σνακ: Μπανάνα και καρύδια
Μεσημεριανό: Σούπα με κοτόπουλο και λαχανικά (αυγοκομμένη)
Σνακ: Γιαούρτι με berries
Βραδινό: Ομελέτα με λαχανικά και ψωμί ολικής
Σνακ: Αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, γαρνιρισμένα με 100%
αμυγδαλοβούτυρο
Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.