Γιατί να επιλέξω αυγά εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D και ω3 λιπαρά οξέα;

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

Η βιταμίνη D όπως και τα ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας! Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη των ιστών μας. Πέρα από τις λειτουργίες που εκτελούν στο σώμα μας, αυτό που τα κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστά είναι οι περιορισμένες διατροφικές πηγές τους, γι’ αυτό και τα αυγά εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D και ω3 είναι πολύτιμα για το τραπέζι μας! Πάμε να δούμε, όμως, όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τα δυο αυτά θρεπτικά συστατικά.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D σχετίζεται κυρίως με την υγεία των οστών μας και γενικότερα του μυοσκελετικού μας συστήματος. Επιπλέον, αλληλεπιδρά με πολύτιμα συστατικά όπως το ασβέστιο και τελευταία φαίνεται πως επηρεάζει αρκετά και τον μεταβολισμό μας. Η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη η οποία συγκεντρώνει ολοένα και πιο έντονα τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας και φαίνεται πως εμπλέκεται σε ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια δεν φανταζόμασταν, όπως η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μας, αλλά και η πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος και μεταβολικά νοσήματα.

Αυτό που κάνει την βιταμίνη D να ξεχωρίζει είναι πως οι διατροφικές πηγές της είναι ελάχιστες και κατά κύριο λόγο συντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι διατροφικές πηγές είναι περιορισμένες και ανάμεσά τους είναι τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το συκώτι. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί οτι είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κάλυψη των αναγκών μας σε βιταμίνη D αποκλειστικά από την διατροφή. Φαίνεται, μάλιστα, οτι στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην βιταμίνη D καθώς για διάφορους λόγους οι άνθρωποι είτε δεν βγαίνουν στον ήλιο, είτε όταν βγαίνουν προστατεύονται από αντιηλιακό ή/και από υπερβολικό ρουχισμό. Συνεπώς, οι ελλείψεις κυμαίνονται σε μεγάλα επίπεδα και τελικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρειάζεται να λάβει την βιταμίνη D μέσω συμπληρωμάτων.

Ω3 λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό μας, δηλαδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του αλλά πρέπει να τα λάβει από διατροφικές πηγές. Τα ω3 λιπαρά οξέα έχουν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση και είναι απαραίτητα για μεγάλο εύρος λειτουργιών του οργανισμού μας όπως η εγκεφαλική λειτουργία, η πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά, η σωστή ανάπτυξη ενός εμβρύου στην μήτρα της μητέρας του, η όραση, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και διάφορες άλλες. Στην Ελλάδα, οι μελέτες δείχνουν μειωμένη πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων σε σχέση με άλλα λιπαρά που δεν είναι τόσο υγιεινά και αυτό οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση γρήγορου φαγητού.

Τα ω3 λιπαρά οξέα τα βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια, στα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στο έλαιο σόγιας. Για να καλυφθούν οι συστάσεις χρειάζεται να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα ποικιλία ψαριών και θαλασσινών, πράγμα που ο μέσος Έλληνας δυστυχώς δεν το καταφέρνει.

Αυγά εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D και ω3

Όπως είδαμε, λοιπόν, πιο πάνω η βιταμίνη D και τα ω3 είναι θρεπτικά συστατικά δυσεύρετα για τον οργανισμό μας αλλά παράλληλα ουσιώδη για τις λειτουργίες του. Tο να μπορούμε με έναν, σχετικά, εύκολο τρόπο να αυξήσουμε τόσο πολύ την πρόσληψή μας σε αυτά τα δυο πολύτιμα συστατικά, είναι εξαιρετικής σημασίας για τον οργανισμό μας καθώς προλαμβάνει το ενδεχόμενο εμφάνισης έλλειψης. Συνεπώς, τα αυγά εμπλουτισμένα σε αυτά τα 2 ουσιώδη θρεπτικά συστατικά είναι πολύτιμα για το νοικοκυριό μας καθώς μας βοηθούν κατά πολύ να καλύψουμε τις ανάγκες μας με εύκολο και γρήγορο τρόπο.