Αυγό, το πιο σημαντικό superfood

O όρος superfood δίνει και παίρνει στις μέρες μας! Τον ακούμε συνεχώς και παρατηρούμε πως διακαώς ο κόσμος ψάχνει να αγοράσει και να καταναλώσει superfoods. Είναι, τελικά, απαραίτητο αυτό; Και ποιά είναι τα πραγματικά superfoods; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλη την αλήθεια!

Ο όρος superfood έχει καθιερωθεί για να περιγράψει ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Ωστόσο στις μέρες μας έχει κάπως παρερμηνευθεί. Έχουμε θεωρήσει, λανθασμένα, οτι τα superfoods είναι τρόφιμα περίεργα, δυσεύρετα και ακριβά. Όχι! Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα superfoods είναι δίπλα μας και είναι τα απλά, καθημερινά τρόφιμα. Μερικά παραδείγματα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το αβοκάντο, και, φυσικά, τα αυγά! Στην πραγματικότητα, τα superfoods είναι θρεπτικά τρόφιμα τα οποία μας δίνει απλόχερα η φύση και δεν έχει μεσολαβήσει το ανθρώπινο χέρι. Έτσι, πρόκειται για τρόφιμα που έχουν υποστεί ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία και διατηρούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά με τα οποία τα εφοδίασε η φύση.

Το αυγό είναι πολύ ψηλά, εάν όχι πρώτο, στην λίστα με τα superfoods που πρέπει να έχετε στο σπίτι σας για πολλούς λόγους. Μερικοί απο τους λόγους που το αυγό θεωρείται τόσο σημαντικό superfood, είναι οι εξής:

-Περιέχει την πιο πλήρη αναλογία πρωτεϊνών απο οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Περιέχει, δηλαδή, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία είναι οι δομικες μονάδες των πρωτεϊνών και τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράξει απο μόνο του αλλά πρέπει να τα πάρει έτοιμα απο την τροφή.

-Τα λιπαρά που περιέχει το αυγό είναι μόνο κατά το 1/3 κορεσμένα.

-Μας παρέχει λίγες θερμίδες ενώ παράλληλα έχει πολύ υψηλό δείκτη κορεσμού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.

-Είναι βασική διατροφική πηγή της βιοτίνης, μιας βιταμίνης η οποία εμπλέκεται σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών όπως ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων και των υδατανθράκων, στην γλυκονεογένεση, καθώς και στην σύνθεση απαραίτητων αμινοξέων όπως η λευκίνη.

-Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και συγκεκριμένα τα καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχει το αυγό προστατεύουν απο τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην καθυστέρηση του γήρατος.

-Είναι μια απο τις ελάχιστες διατροφικές πηγές βιταμίνης D.

Τελικά το μυστικό βρίσκεται στα απλά! Δεν χρειάζεται να ψάχνετε για ιδιαίτερα και ακριβά superfoods. Τα πραγματικά superfoods βρίσκονται δίπλα μας.