Αν έχω προδιάθεση για αυξημένη χοληστερίνη, πρέπει να αποφεύγω τα αυγά;

Στο παρελθόν έχει γίνει μεγάλη συζήτηση γύρω απο τα αυγά και το πως αυτά μπορούν να
επηρεάσουν την χοληστερίνη στο αίμα μας. Παλαιότερα, αποφεύγαμε τα τρόφιμα που έχουν
χοληστερίνη αλλά πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά οτι η χοληστερίνη είναι ενδογενώς παραγόμενη και
δεν ανεβαίνει απο τις τροφές που έχουν χοληστερίνη, όπως είναι τα αυγά.

Γενετικό υπόβαθρο
Η αυξημένη χοληστερίνη αίματος, έχει αποδειχθεί πλεον βιβλιογραφικά οτι είναι ισχυρά γενετικά
προκαθορισμένη και αυτή η κατάσταση λέγεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Οι άνθρωποι που
έχουν υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά απο ιατρό και πολλές
φορές χρειάζεται να λαμβάνουν αγωγή.

Τρόφιμα που έχουν χοληστερίνη
Μερικά απο τα τρόφιμα που έχουν χοληστερίνη είναι τα αυγά, τα τυριά, τα ψάρια, τα θαλασσινά
και το κόκκινο κρέας. Ωστόσο, πλέον γνωρίζουμε οτι η χοληστερίνη δεν ανεβαίνει τόσο απο αυτά
αλλά παράγεται απο μόνη της απο τον οργανισμό μας. Εννοείται, όμως, οτι πρέπει να τηρούμε τις
γενικές διατροφικές συστάσεις και να μην υπερκαταναλώνουμε καμία τροφή.

Από τι ανεβαίνει η χοληστερίνη;
Η χοληστερίνη ανεβαίνει κυρίως οργανικά, δηλαδή την παράγει απο μόνος της ο οργανισμός μας
και παράγεται, επίσης, όταν υπερκαταναλώνουμε συσκευασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια,
μπισκότα και πρόχειρο φαγητό.

Αυγά και χοληστερίνη
Σε έναν οργανισμό που έχει την τάση να παράγει χοληστερίνη, τα αυγά εννοείται οτι έχουν θέση
και μάλιστα μπορούν να καταναλώνονται και σχεδόν καθημερινά.

Πάμε να δούμε ένα ενδεικτικό διατροφικό πλάνο ενός ατόμου που έχει υψηλή χοληστερίνη.

ΠΡΩΙΝΟ: Ομελέτα με τυρί, λαχανικά και ψωμί ολικής
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: Φρούτο με ξηρούς καρπούς
ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΥΜΑ: Ψάρι με χόρτα και βραστή πατάτα
ΣΝΑΚ: Γιαούρτι με φρούτα
ΒΡΑΔΙΝΟ: Ψητά λαχανικά όπως μανιτάρια, πιπεριές, καρότα και γλυκοπατάτα

 

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

70 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί!