4+1 οφέλη της κατανάλωσης αυγού στην υγεία μας

Αναμφίβολα, το αυγό αποτελεί μια από τις πλέον υγιεινές τροφές για τον οργανισμό μας. Τα οφέλη της κατανάλωσης του αυγού στην υγεία μας είναι πολλά. Το αυγό μας παρέχει θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι ουσιώδη για την υγεία μας και επιπλέον είναι μια τροφή η οποία προετοιμάζεται γρήγορα, εύκολα και είναι οικονομική. Ας δούμε τα 4+1 βασικότερα οφέλη της κατανάλωσης αυγού στην υγεία μας μέσω της πρόσληψης πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών τα οποία βρίσκουμε κυρίως στο αυγό.

1. Βιοτίνη

Το αυγό είναι πολύ πλούσιο σε βιοτίνη. Η βιοτίνη ή αλλιώς βιταμίνη Η ή βιταμίνη Β7, εμπλέκεται σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών όπως ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων και των υδατανθράκων, στην γλυκονεογένεση, καθώς και στην σύνθεση απαραίτητων αμινοξέων όπως η λευκίνη. Η λευκίνη, είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να το προσλάβει από τις τροφές, αλλά πρέπει να το συνθέσει από μόνος του και παίζει σπουδαίο ρόλο για το μυϊκό σύστημα. Η βιοτίνη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

2. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες. Αλληλεπιδρά με πολύτιμα συστατικά όπως το ασβέστιο και τελευταία φαίνεται πως επηρεάζει αρκετά και τον μεταβολισμό μας. Η βιταμίνη D όσο περνούν τα χρόνια αναδεικνύεται ακόμα πιο σημαντική καθώς φαίνεται ότι εμπλέκεται σε ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια δεν φανταζόμασταν, όπως η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μας, αλλά και η πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος και τα μεταβολικά νοσήματα. Το αυγό είναι μια από τις ελάχιστες διατροφικές πηγές της βιταμίνης D.

3. Χολίνη

Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό καθώς είναι δομική μονάδα της φωσφατιδυλοχίνης. Επηρεάζει βασικές λειτουργίες όπως είναι ο μεταβολισμός της ομοκυστεΐνης, ο φυσιολογικός μεταβολισμός των λιπιδίων και η διατήρηση της σωστής ηπατικής λειτουργίας. Έλλειψη της χολίνης συνδέεται με διαταραχές στη λειτουργία του ήπατος, κίρρωση ήπατος και εμφάνιση λιπώδους ήπατος. Το αυγό είναι μια από τις καλύτερες πηγές της.

4. Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη

Η υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει οτι το αυγό περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας και τα οποία δεν μπορεί να δημιουργήσει αλλά πρέπει να τα πάρει από την τροφή. Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι υψίστης σημασίας για την σωστή λειτουργία του οργανισμού σε όλα τα στάδια ζωής του.

5. Υψηλός κορεσμός

Λόγω της περιεκτικότητας του αυγού σε υψηλής βιολογικής αξίας τρόφιμα, το αυγό είναι ένα τρόφιμο που προκαλεί υψηλό κορεσμό. Αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος για την υγεία μας καθώς μας κρατάει μακριά από την αλόγιστη κατανάλωση φαγητού η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβάλλον σωματικό βάρος και σε προβλήματα υγείας.

Σύνοψη

Το αυγό είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορούν να καταναλώσουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι και καλό είναι να κατέχει βασική θέση στη διατροφή μας.

 

Από τον διατροφολόγο Θαλή Παναγιώτου