-Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας αφότου έχουμε φροντίσει να υπάρχει ζέστη στο σπίτι.
-Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε τη μαγιά με ένα σύρμα χειρός. Περιμένουμε είκοσι λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί και προσθέτουμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά είτε με ένα μίξερ είτε με ένα σύρμα χειρός.
-Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις βανιλίνες, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το μαχλέπι και το κακουλέ, κάνοντας ένα καλό ανακάτεμα. Σταδιακά, αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι και το μισό βούτυρο, ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Στο τέλος, προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο. Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά από έξω προς τα μέσα. Σε αυτή τη φάση της εκτέλεσης αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Σκεπάζουμε καλά τη ζύμη με μια πετσετα ενώ αν το μπολ έχει καπάκι, κλείνουμε με αυτό. Τυλίγουμε το μπολ με μια κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει η ζύμη. Περίπου δυο ώρες.
-Έπειτα, χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι ίσα μπαλάκια και ανοίγουμε μακρόστενες λωρίδες. Τοποθετούμε στο κέντρο από μια κουτάλια πραλίνα φουντουκιού και την αλείφουμε, ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με λίγα σπασμένα φουντούκια και πιάνοντας καλά τις άκρες δημιουργούμε ένα κορδόνι. Πλέκουμε σε πλεξουδες και βάζουμε τα τσουρέκια σε μακρόστενες φόρμες του κέικ, αφού έχουμε τοποθετήσει πρώτα λαδόκολλα.
-Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε μια ζέστη γωνία, ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο. Για περίπου μια ώρα.
-Μόλις τα τσουρέκια φουσκώσουν, τα αλείφουμε με γάλα και σπορέλαιο, πασπαλίζουμε με σπασμένα φουντούκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου είκοσι λεπτά (είναι αναλόγως τον φούρνο)
Συνταγή: @its.kitchenproject