Ρατατούιγ με αυγά και μοσχαρίσιο κιμά

Υλικά

Από τον Λευτέρη Λαζάρου

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ TO ΜΕΙΓΜΑ ΑΥΓΩΝ 

  • 6 Χρυσά Αυγά Βιολογικής Γεωργίας 
  • 50 γρ. γάλα 
  • 2 γρ. αλάτι 
  • 0,5 γρ. πιπέρι 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ 

  • 300 γρ. πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες 
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ 
  • 150 γρ. μελιτζάνες 
  • Νερό (θέλουμε να καλύπτονται οι μελιτζάνες) 
  • 1 κ.τ.σ. αλάτι 
  • 2 φέτες λεμόνι 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ 

  • 130 γρ. ελαιόλαδο 
  • 150 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση χωρίς φύτρα 
  • 150 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε μέτρια κυβάκια, χωρίς τα σπόρια 
  • 150 γρ. μελιτζάνα κομμένη σε μέτρια κυβάκια 
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 
  • 170 γρ. κρασί λευκό ξηρό 
  • 70 γρ. πελτέ ντομάτας 
  • 2 ξύλα κανέλας 
  • 3 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο 
  • 10 κόκκους μπαχάρι 
  • 10 τεμ. γαρύφαλλο 
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ 
  • 10 γρ. βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο 
  • 1,5 γρ. εστραγκόν ξερό 
  • 4 γρ. ξύσμα πορτοκάλι 
  • 5 γρ. αλάτι 
  • 1 γρ. πιπέρι 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ 

80 γρ. γραβιέρα τριμμένη 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ 

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 

Οδηγίες

(ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε νερό για να μη μαυρίσουν. Πριν τις τηγανίσουμε τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ 

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μέτρια κυβάκια. Τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό να σκεπάζονται, αλάτι και 2 φέτες λεμόνι για να ξεπικρίσουν. Πριν τις χρησιμοποιήσουμε τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε με ένα φουέ (σύρμα). Σε ένα μπολ μεταφέρουμε το κρασί και διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την ντομάτα. Σε ένα τουλπάνι ή μια αποστειρωμένη γάζα βάζουμε τους κόκκους μπαχάρι, τους αστεροειδείς γλυκάνισους, το γαρύφαλλο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα ξύλα κανέλας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύσμα πορτοκάλι, το αλάτι, το πιπέρι, το εστραγκόν και το φρέσκο βασιλικό. Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά, τα ξύλα κανέλας και το σκόρδο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΑΥΓΩΝ 

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ 

Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά για να πάει σε όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα αυγών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Βγάζουμε, ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά στο γκριλ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και κόβουμε σε 6 κομμάτια. Σερβίρουμε. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Δείτε επίσης