Ρολό κιμά με γέμιση από ολόκληρα αυγά και πατάτες στο φούρνο

Υλικά

Από τη Νικόλ Μαρίνου

Υλικά για τη γέμιση:

4 βραστά  αυγά Βιολογικής Γεωργίας ΒΙΟ από τα ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ

Για το ρολό:

  • 1 κιλό κιμά μοσχάρι κατά προτίμηση σπάλα
  • 1 αυγό Βιολογικής Γεωργίας ΒΙΟ από τα ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ
  • 2 μεγάλες και χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
  • 1 κουτ.σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 1 δοντάκι σκόρδο πολτοποιημένο
  • 3 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σούπας μηλόξιδο
  • 1 κουτ.γλ.  ξηρή  ρίγανη
  • 1 κουτ.γλ.  ξηρό θυμάρι
  • αλάτι – πιπέρι

 

Για τις πατάτες:

  • 1,5  κιλό πατάτες μεσαίου μεγέθους  κομμένες στα τέσσερα
  • 2 κουτ.σούπας μουστάρδα απαλή
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ.γλ.κόλιανδρο ξερό
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουτ.γλ. ξηρή ρίγανη
  • 1 κουτ.γλ. ξηρό θυμάρι
  • αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Βράζουμε τέσσερα αυγά έτσι ώστε να γίνουν σφιχτά και τα αφήνουμε στην άκρη να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τα καθαρίζουμε από τα τσόφλια.

Στο πολυμίξερ βάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί και το ψιλοκόβουμε όσο μπορούμε περισσότερο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το καρότο, τον μαϊντανό, το ψωμί, ένα ολόκληρο αυγό ωμό, την μουστάρδα , το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το θυμάρι, το μηλόξιδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά με απαλές κινήσεις.

Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα του κιμά για μια ώρα.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το μείγμα του κιμά και το ανοίγουμε με τα χέρια μας δίνοντας  παραλληλόγραμμο σχήμα πάχους ενός δακτύλου.

Κατόπιν τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά το ένα πίσω από το άλλο χωρίς κενά μεταξύ τους.

Ανασηκώνουμε τις άκρες του παραλληλόγραμμου κιμά με την βοήθεια του  αντικολλητικού χαρτιού και τις διπλώνουμε με προσοχή στη μέση, φτιάχνοντας ένα ρόλο και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες  του κιμά για να μην φύγουν τα αυγά στη διάρκεια του ψησίματος.

Τυλίγουμε σε σφιχτή καραμέλα το ρολό και το σκεπάζουμε  με αλουμινόχαρτο διπλώνοντας πολύ καλά.

Τοποθετούμε το ρολό σε σχάρα που να ακουμπά σε ταψί κουζίνας και στη συνέχεια το ψήνουμε στην μεσαία σχάρα της κουζίνας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Στη συνέχεια ανοίγουμε  με προσοχή το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα χωρίς να τα βγάλουμε τελείως και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά περίπου για να ροδίσει  πολύ καλά το ρολό.

Βγάζουμε με προσοχή το ρολό και όταν κρυώσει το κόβουμε ροδέλες και σερβίρουμε με τις πατάτες φούρνου.

 

Για τις πατάτες φούρνου:

Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με τις πατάτες ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σε ταψί κουζίνας,  προσθέτουμε επιπλέον λίγο νερό χωρίς το ζουμί να καλύψει τελείως τις πατάτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα  και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί μέχρι να ψηθούν πολύ καλά και να ροδίσουν.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Δείτε επίσης