Ογκρατέν με πατάτες και μανιτάρια

Υλικά

Από τη Νικόλ Μαρίνου.

  • 1,2 κιλά πατάτες
  • 800 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 400 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα στον ψιλό τρίφτη  (έμμενταλ, γκούντα , μοτσαρέλα)
  • 350 γρ. καπνιστό φιλέτο γαλοπούλας σε λεπτές φέτες
  • 600 ml φρέσκο γάλα
  • 4 τεμ. ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ ελευθέρας  βοσκής με ω3
  • 1 δοντάκι σκόρδο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σούπας φρέσκο βούτυρο
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα γιαουρτιού:

  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
  • 2 τεμ. ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ ελευθέρας βοσκής με ω3
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή κόρν φλάουερ
  • 50 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την επικάλυψη:

  • 50 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη

Οδηγίες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες πάχους 2 χιλ. περίπου και τις στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα  τοποθετώντας την μια δίπλα στην άλλη ραντίζοντας με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ψήνουμε για 20 λεπτά στις αντιστάσεις.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αφού κάψει πολύ καλά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μια κουτ.σούπας φρέσκο βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με ένα δοντάκι σκόρδο και το δενδρολίβανο  μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Όταν είναι έτοιμα αφήνουμε στην άκρη και αφαιρούμε το σκόρδο και το δενδρολίβανο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τέσσερα ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ ελευθέρας βοσκής με ω3 μαζί με το γάλα , λίγο μοσχοκάρυδο και πιπέρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα πυρίμαχο σκεύος 25 Χ 35 εκ. και κάνουμε μια στρώση από τις ψητές πατάτες καλύπτοντας τον πάτο του σκεύους  φροντίζοντας κάθε ροδέλα πατάτας να καλύψει την προηγούμενη στα μισά.

Από πάνω σκορπίζουμε τη μισή ποσότητα μανιταριών και ακολούθως καλύπτουμε με την μισή ποσότητα από το καπνιστό φιλέτο γαλοπούλας.

Συνεχίζουμε πασπαλίζοντας όλη την επιφάνεια με το μείγμα των τριμμένων τυριών.

Ρίχνουμε την μισή ποσότητα αυγών με το γάλα φροντίζοντας να βραχεί  όλη η επιφάνεια του ογκρατέν.

Στην συνέχεια κάνουμε μια δεύτερη στρώση όπως  ακριβώς την πρώτη και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα αυγών με το γάλα .

Σε μένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.

Ρίχνουμε το μείγμα επάνω από το ογκρατέν φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια και ισιώνουμε  με ένα κουτάλι.

Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα  όλη την επιφάνεια του ογκρατέν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Facebook
Twitter
Email

Δείτε επίσης

70 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί!