Κωκ ταψιού

Υλικά

Για το παντεσπάνι

5 αυγά  Χρυσά Αυγά Φρέσκα χωρισμένα κρόκοι με ασπράδια

180 γρ. ζάχαρη

3 γρ. εκχύλισμα βανίλιας

130 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

30 γρ. κορν φλάουρ

 

Για το σιρόπι

150 γρ. νερό

150 γρ. ζάχαρη

2 φλούδες πορτοκαλιού

 

Για την κρέμα

500 γρ. γάλα

2 κρόκοι αυγού Χρυσά Αυγά Φρέσκα

150 γρ. ζάχαρη

50 γρ. κορν φλάουρ

3 γρ. εκχύλισμα βανίλιας

50 γρ. βούτυρο

 

Για την επικάλυψη

100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

100 γρ. κουβερτούρα

20 γρ. βούτυρο

50 γρ. λευκή κουβερτούρα

Οδηγίες

Για το παντεσπάνι
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε 2 μπολ. Προσθέτουμε την μισή ζάχαρη στο μπολ με τους κρόκους και την άλλη μισή στο μπολ με τα ασπράδια και την πρέζα αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα ασπράδια στο μείγμα με τους κρόκους , την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλο 1 λεπτό να ομογενοποιηθούν. Στην συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής απαλά και κυκλικά να ενσωματωθούν. Παίρνουμε δύο στρογγυλά ταψάκια 19Χ6 εκ. και μοιράζουμε το μίγμα. Ψήνουμε στους 180 C για 15’.

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα μας τα υλικά και σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Για τη κρέμα
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 200ml από το γάλα, τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αργά στο μπολ με τους κρόκους το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα χειρός.Μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα και βάζουμε πάλι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει και σφίξει η κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Για την επικάλυψη
Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη κουβερτούρα, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Τα ακουμπάμε στο μπεν μαρί. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν σιγά σιγά και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για τη σύνθεση
Κόβουμε εγκάρσια την επιφάνεια από το παντεσπάνι και ραντίζουμε με το σιρόπι. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το δεύτερο παντεσπάνι. Στρώνουμε διάφανη μεμβράνη σε ένα ταψάκι 19Χ6 εκ. ώστε να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα του ταψιού. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι στο ταψάκι. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την κρέμα ζεστή και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες να σεταριστεί και ξεφορμάρουμε. Λιώνουμε τη λεύκη σοκολάτα. Ρίχνουμε την επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, που έχουμε αφήσει να πέσει λίγο η θερμοκρασία και να στέκεται σαν γλάσο, πάνω από το γλυκό μας και στη συνέχεια ρίχνουμε ακανόνιστα τη λευκή σοκολάτα .

Συνταγή: @andreasleivadas

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Δείτε επίσης