Εκτέλεση
- Προθέρμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C (αντιστάσεις).
- Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια (τον λοβό κομμένο στη μέση ή το εκχύλισμα). Ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να αχνίζει, όχι να βράσει. Αν χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, τον αφαιρούμε μετά.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους αυγών με ένα σύρμα χειρός (όχι μίξερ).
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά την ζεστή κρέμα στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ‘ψηθούν’ οι κρόκοι.
- Πέρνάμε το μίγμα από λεπτή σίτα για να αφαιρέσουμε αφρούς ή τυχόν μαγειρεμένα κομμάτια.
- Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά ώστε να ανέβουν οι φυσαλίδες στην επιφάνεια και τις αφαιρούμε με κουτάλι.
- Μοιράζουμε το μίγμα σε ρηχά φορμάκια (ramekins) και τοποθετούμε σε ταψί με καυτό νερό (μπεν μαρί).
- Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα, αλλά το κέντρο να ‘τρέμει’ ελαφρώς.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και βάζουμε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα).
- Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 1 κ.σ. ζάχαρη και την καραμελώνουμε με φλόγιστρο ή κάτω από δυνατό γκριλ.
Συνταγή από τον Ανδρέα Λειβαδά.