Crème Brûlée

Υλικά

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1 λοβός βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 5 κρόκοι αυγών ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ
  • 100 γρ. ζάχαρη (μαζί με την κρέμα)
  • 4-6 κ.σ. καστανή ζάχαρη (για την καραμέλα από πάνω)

Οδηγίες

Εκτέλεση
  1. Προθέρμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C (αντιστάσεις).
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια (τον λοβό κομμένο στη μέση ή το εκχύλισμα). Ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να αχνίζει, όχι να βράσει. Αν χρησιμοποιούμε λοβό βανίλιας, τον αφαιρούμε μετά.
  3. Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους αυγών με ένα σύρμα χειρός (όχι μίξερ).
  4. Ρίχνουμε σιγά-σιγά την ζεστή κρέμα στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ‘ψηθούν’ οι κρόκοι.
  5. Πέρνάμε το μίγμα από λεπτή σίτα για να αφαιρέσουμε αφρούς ή τυχόν μαγειρεμένα κομμάτια.
  6. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά ώστε να ανέβουν οι φυσαλίδες στην επιφάνεια και τις αφαιρούμε με κουτάλι.
  7. Μοιράζουμε το μίγμα σε ρηχά φορμάκια (ramekins) και τοποθετούμε σε ταψί με καυτό νερό (μπεν μαρί).
  8. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα, αλλά το κέντρο να ‘τρέμει’ ελαφρώς.
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν και βάζουμε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα).
  10. Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 1 κ.σ. ζάχαρη και την καραμελώνουμε με φλόγιστρο ή κάτω από δυνατό γκριλ.

 

Συνταγή από τον Ανδρέα Λειβαδά.

Facebook
Twitter
Email

Δείτε επίσης

70 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί!