Η σχέση ανάμεσα στα αυγά και τον διαβήτη έχει απασχολήσει αρκετούς ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.
Πολλά άτομα με διαβήτη που με επισκέπτονται στο γραφείο μου, αναρωτιούνται αν μπορούν να
καταναλώνουν αυγά. Παρ’ όλα αυτά, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα αυγά μπορούν να
αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για άτομα με διαβήτη, προσφέροντας σημαντικά οφέλη,
αρκεί να καταναλώνονται στο σωστό πλαίσιο.
Τα αυγά
Τα αυγά είναι από τις πιο πλήρεις και θρεπτικές τροφές. Παρέχουν:
• υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη,
• βιταμίνες A, D, E, Β12 και φυλικό οξύ,
• μέταλλα όπως σελήνιο και ψευδάργυρο,
• καλά λιπαρά που βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.
Για ένα άτομο με διαβήτη, η πρωτεΐνη των αυγών είναι πολύτιμη γιατί συμβάλλει στη σταθεροποίηση του
σακχάρου, προσφέροντας κορεσμό και περιορίζοντας τις απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης μετά τα
γεύματα. Συνεπώς, ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να βοηθηθεί σηματνικά απο την κατανάλωση αυγού.
Τι γίνεται με τη χοληστερόλη;
Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να κρατούν χαμηλά την χοληστερόλη τους γιατί έχουν υψηλό καρδιαγγειακό
κίνδυνο. Παλιότερα, τα αυγά είχαν «κατηγορηθεί» λόγω της περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Σήμερα όμως
γνωρίζουμε ότι η διατροφική χοληστερόλη επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η
χοληστερόλη είναι κατά βάση καθορισμένη απο γενετικούς παράγοντες.
Ο τρόπος μαγειρέματος έχει σημασία
Για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη των αυγών χωρίς περιττά λιπαρά:
• προτιμήστε βραστά, ποσέ ή ομελέτα σε αντικολλητικό σκεύος,
• αποφύγετε τα τηγανητά αυγά και αποφύγετε στις ομελέτες να βάλετε πολλά αλλαντικά και λιπαρά
τυριά,
• συνδυάστε τα με λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης ή όσπρια για καλύτερο γλυκαιμικό προφίλ.
Σύνοψη
Τα αυγά έχουν βασική θέση στη διατροφή του διαβητικού. Τα αυγά:
• βοηθούν στον κορεσμό,
• δεν ανεβάζουν το σάκχαρο,
• μπορούν να υποστηρίξουν τη διατήρηση ή απώλεια βάρους,
• αποτελούν πρακτική, οικονομική και θρεπτική επιλογή για πρωινό ή κύριο γεύμα.
Η συνολική εικόνα της διατροφής είναι αυτό που τελικά έχει μεγαλύτερη σημασία. Ένα αυγό από μόνο του
δεν θα επηρεάσει αρνητικά το σάκχαρο, αυτό που χρειάζετα
Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.



