Ανεβάζει το αυγό τα τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπιδίων όπως η χοληστερόλη, τα οποία παράγονται στον οργανισμό μας και όταν υπάρχουν σε πλεόνασμα, σχετίζονται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως καρδιομεταβολικά νοσήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αυξημένα τριγλυκερίδια οφείλονται σε προβλήματα υγείας ή σε φαρμακευτική αγωγή. Τις περισσότερες, όμως, φορές για τα αυξημένα τριγλυκερίδια οφείλεται το αυξημένο σωματικό βάρος ή/και η λανθασμένη διατροφή.

Το αυγό ΔΕΝ ανεβάζει σε καμία περίπτωση τα τριγλυκερίδια, αυτό είναι μύθος. Τα τριγλυκερίδια δεν επηρεάζονται τόσο από μεμονωμένα τρόφιμα όσο από το σύνολο της διατροφής μας. Δηλαδή, μια συνολικά κακή διατροφή στην οποία προσλαμβάνουμε
περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε, υψηλή σε απλά σάκχαρα, αλκοόλ και τριγλυκερίδια θα οδηγήσει σε αυξημένα τριγλυκερίδια.

Το πρώτο που πρέπει να δείτε εάν έχετε αυξημένα τριγλυκερίδια είναι το σωματικό βάρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα που έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια, πρέπει να χάσουν βάρος. Έπειτα, ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας είναι η αυξημένη πρόσληψη απλών σακχάρων, δηλαδή η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, μελιού, γλυκών, σακχαρούχων ροφημάτων κ.ά. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό των τριγλυκεριδίων είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ. Τέλος, επειδή τα τριγλυκερίδια αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε οτι δεν συνοδεύονται απο αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (πχ γρήγορο φαγητό, γλυκίσματα, λιπαρό κόκκινο κρέας, υπερκατανάλωση λιπαρών τυριών).

Συνοψίζοντας, το αυγό δεν ανεβάζει τα τριγλυκερίδια και δεν έχετε τίποτα να φοβάστε. Το αυγό χωράει άνετα στην διατροφή του ατόμου το οποίο έχει υψηλά τριγλυκερίδια.

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

70 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί!