Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε λιπαρά, το αυγό έχει ενοχοποιηθεί λανθασμένα για την
αύξηση των τριγλυκεριδίων. Το αυγό, σε καμία περίπτωση δεν ανεβάζει τα τριγλυκερίδια και
μπορείτε να το καταναλώνετε άφοβα.
Πάμε να δούμε τι ανεβάζει τα τριγλυκερίδια:
• Περιττό σωματικό βάρος. Η ύπαρξη επιπλέον σωματικού βάρους ανεβάζει σημαντικά τα
τριγλυκερίδια και θα δείτε σημαντική πτώση τους στις εργαστηριακές εξετάσεις μετά απο
απώλεια βάρους.
• Υπερκατανάλωση αλκοολ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ανεβάζει σίγουρα τα
τριγλυκερίδια και είναι απο τα πρώτα στα οποία πρέπει να στοχεύσετε αν έχετε ανεβασμένο
τον συγκεκριμένο δείκτη.
• Υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων. Η αυξημένη διατροφική πρόσληψη ζάχαρης
απο γλυκά, οι χυμοί, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση
φρούτων, υπο προϋποθέσεις, μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια.
• Κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα. Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφών όπως
μπισκότα, πατατάκια, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος όπως τα λουκάνικα ή η
υπερκατανάλωση ζωικών τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας, μπορούν να συμβάλουν στην
αύξηση των τριγλυκεριδίων.
• Κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια.
• Παθήσεις. Συγκεκριμένες παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των τριγλυκεριδίων.
Συνεπώς, εάν έχετε αυξημένα τριγλυκερίδια δεν χρειάζεται να αποφεύγετε το αυγό αλλά να
φροντίσετε να έχετε ένα υγιές σωματικό βάρος, να αποφεύγετε το αλκοόλ και να υιοθετήσετε
συνολικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.



