Ανάλυση της περιεκτικότητας του αυγού σε λιπαρά

Από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Θαλή Παναγιώτου.

Τα λιπαρά οξέα και γενικότερα τα λίπη ακούγονται συχνά σε συζητήσεις περί διατροφής. Τα λιπαρά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στο μυαλό μας με αρνητικές συνέπειες. Ωστόσο, τα λιπαρά αποτελούν απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας μέχρι ένα σημείο.

Τα λιπαρά ανήκουν στα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά των τροφών και αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Παίζουν έναν σπουδαίο ρόλο στον οργανισμό μας καθώς παρέχουν ενέργεια, λιποδιαλυτές βιταμίνες, είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και πολλά άλλα. Τα λίπη χωρίζονται σε κάποιες βασικές κατηγορίες, κυρίως ανάλογα με τον βαθμό κορεσμού τους, δηλαδή τον αριθμό των διπλών δεσμών που έχουν:

  • Κορεσμένα,
  • Μονοακόρεστα,
  • Πολυακόρεστα και
  • Υδρογωνομένα.

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και οι διατροφικές συστάσεις προτείνουν να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Τα μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο και είναι συσχετισμένα με θετικές επιδράσεις στην υγεία. Τα υδρογωνομένα λίπη είναι αρκετά επιβλαβή, βρίσκονται κυρίως σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, πατατάκια ή γλυκίσματα και είναι καλό να καταναλώνονται στον μικρότερο δυνατό βαθμό. Τέλος, τα πολυακόρεστα, δηλαδή τα ω3 λιπαρά οξέα και τα ω6 έχουν χαρακτηριστεί ως απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και είναι απαραίτητο να τα λάβουμε μέσω της τροφής μας. Ειδικότερα τα πρώτα έχουν συσχετιστεί με πληθώρα θετικών επιδράσεων για την υγεία, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, και βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και κυρίως στα καρύδια και στον λιναρόσπορο. Τα ω3 λιπαρά οξέα έχουν μελετηθεί και φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων χρόνιων νοσημάτων όπως η άνοια και η οστεοπόρωση.

Αυγό

Ας δούμε κάποια σημεία κλειδιά για το αυγό γενικότερα! Το αυγό είναι πλούσιο σε:

  • πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Α, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και άλλα.
  • αντιοξειδωτικά, ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας οι οποίες είναι παραπροϊόντα του μεταβολισμού και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και στην πρόληψη της γήρανσης, όπως τα καροτενοειδή.
  • υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μάλιστα, η πρωτεΐνη του αυγού, ακριβώς λόγω αυτής της υψηλής της βιολογικής αξίας, χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης πρωτεΐνών άλλων τροφίμων.

Αυγό και λιπαρά

Το αυγό έχει μια πολύ καλή αναλογία κορεσμένων, πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Ένα μετρίου μεγέθους αυγό έχει 5γρ συνολικού λίπους, ενώ μόνο περίπου το 1,5γρ από αυτά προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά τα οποία φαίνεται πως είναι τα επιβαρυντικά για την υγεία μας. Επίσης, περιέχει περίπου 210mg χοληστερόλης. Σε γενικές γραμμές το αυγό έχει κατά 1/3 κορεσμένα λιπαρά, κατά 1/3 πολυακόρεστα και κατά 1/3 μονοακόρεστα.

            Αυτό που μας ανησυχεί συνήθως για το αυγό είναι η χοληστερόλη. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε οτι η χοληστερόλη αίματος δεν είναι ανάλογη με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό, ανεξαρτήτως τροφής. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα γύρω από το πεδίο της χοληστερόλης, στρέφεται στο οτι έχει ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο και δεν επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διατροφή. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση 4 αυγών / εβδομάδα με τον κρόκο τους θεωρείται ασφαλής από όλο τον πληθυσμό και η σύσταση αυτή αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα έτη.